1993
Inleiding
In 1993 zocht Mannenkoor Swalmens Liedertafel een mooi doel voor haar concertreis van 1994. Op de Duitse landkaart werd bewust gezocht naar een landschappelijk mooi gebied en een plaats in de nabijheid van het voormalige IJzeren Gordijn. Dit laatste met de bedoeling om met het reisgezelschap een kijkje te kunnen nemen in een eertijds voor West – Europeanen schier ontoegankelijk deel van Europa. Tevens diende een plaatselijk koor een concert met en H. Mis door Swalmens Liedertafel te kunnen organiseren. Het oog viel op het landschappelijk mooie Fichtelgebirge in Oberfranken (Bayern).
Bij het centrale Fremdenverkehrsamt van het Fichtelgebirge in Fichtelberg werd documentatie aangevraagd. Marktredwitz bleek, met 19.500 inwoners, de grootste plaats in het Fichtelgebirge en over de meest geschikt hotels en muzikale mogelijkheden, het geschiktste reisdoel te zijn.
Bij het Fremdenverkehrsamt in Marktredwitz werd informatie verkregen over de culturele mogelijkheden in Marktredwitz. De informatie bevatte voldoende mogelijkheden en was aanleiding om contact op te nemen met Der Katholischer Männerchor Marktredwitz. Het Kath. Männerchor Marktredwitz werd telefonisch benaderd en bereid gevonden tot een gesprek.

December
Marktredwitz
Eerste voorreis reiscommissie naar Marktredwitz 18 tot 20 december 1993.
Op 18 december 1993 reisde een vierkoppige delegatie van de reiscommissie van Swalmens Liedertafel voor een driedaagse reis naar Marktredwitz. Piet Claessen, Frans Heijnen, Kees Wouters en Wiel Heyman hadden in het Kath. Vereinshaus het eerste overleg met Willi Englmann, Ernst Rösch, Siegfried Kastl, Manfred Eiber en Oswald Schindler. Swalmens Liedertafel was zeer welkom en men zei toe om de concerten en excursies goed te organiseren.

1994
Mei
Marktredwitz
Tweede voorreis reiscommissie en dirigent naar Marktredwitz 7 en 8 mei 1994.
Om te komen tot goede afspraken reisden comitéleden, dirigent (Wim Perriëns) en partners op 7 en 8 mei 1994 naar Marktredwitz. Na dat weekend was alles rond en kon Swalmens Liedertafel zich opmaken voor haar concertreis in oktober 1994.

Oktober
Marktredwitz
Zesdaagse concertreis Mannenkoor Swalmens Liedertafel naar Marktredwitz.
Swalmens Liedertafel , 89 personen, verbleef in hotel “Marktredwitzer Hof” (Meister Bär Hotel).
Kath. Männerchor Marktredwitz en Mannenkoor Swalmens Liedertafel verzorgden een gezamenlijk concert in het Katholisches Vereinshaus in Marktredwitz. De zaal was geheel bezet en de kwaliteit van het concert werd alom geprezen. Mannenkoor Swalmens Liedertafel met dirigent Wim Perriëns kregen veel waardering. De voorzitters en Oberbürgermeisterin mw. Dr. Birgit Seelbinder hielden een toespraak. Na afloop was er een gezellig samenzijn.
Zondag luisterde Mannenkoor Swalmens Liedertafel een H. Mis op in de Josefkirche.
Dinsdagavond waren Swalmens Liedertafel en het Kath. Männerchor Marktredwitz, op uitnodiging in het Historische Rathaus te gast van het stadsbestuur. Tijdens het informele gedeelte van de avond werd duidelijk dat Marktredwitz erg veel aandacht gaf aan het leggen van contacten in belang van de eenwording van Europa. De stad bleek in dit kader reeds diverse Brusselse onderscheidingen in de wacht te hebben gesleept. Redenen hiervoor waren de nauwe banden met diverse Europese steden.
Partnersteden

La Mure in Frankrijk
Castelfranco Emelia in Italie
Vils in Oostenrijk

Bevriende steden

Chichester in Engeland
Eger in Tsjechië
Swalmen

Excursies;
De door Kath. Männerchor Marktredwitz voor Mannenkoor Swalmens Liedertafel georganiseerde excursies voerden naar Bayreuth (Opernhaus), Waldsassen (Basilica en bibliotheek) en Mariiënbad in Tsjechië. Waarlijk een prima programma.

1995
Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 15 juli 1995.
Diverse Swalmenaren te gast in Marktredwitz.

1996
Mei
Swalmen
Concertreis Kath. Männerchor Marktredwitz naar Swalmen.
Swalmens Liedertafel had de zorg voor het programma van haar gasten. Oberbürgemeisterin mw. Seelbinder was voor het gezamenlijke concert aangereisd. Zij en bestuursleden van beide koren werden door Burgemeester Henk Opsteegh in het Swalmer gemeentehuis ontvangen. Een ensemble van het Kath. Männerchor Marktredwitz zong hier enkele sfeervolle volksliederen.
Bij een gezamenlijk concert in de kerk van Het Woord Gods, waar o.a. ook mw. Seelbinder de aanwezigen toesprak, verzorgde Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen een intermezzo. De gasten, met aan het hoofd mw. Seelbinder, waren erg onder de indruk van de prestaties van beide koren en van het gastoptreden van Trommel en Fluiterkorps “Heide”. De muziek van Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen, onbekend bij de gasten, maakte veel indruk.
Op zondag luisterde het Kath. Männerchor Marktredwitz een H. Mis op in de Lambertuskerk van Swalmen.

Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 20 juli 1996.
Een delegatie van Swalmens Liedertafel is te gast op het Altstadtfest in Marktredwitz.

1997
Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 19 juli 1997.
Reisdelegatie uit Swalmen;

Henk Opsteegh, burgemeetser Swalmen
Wim en Beb Leijendekkers, Trommel- en Fluiterkorps
Frans en Nelly Heijnen, Swalmens Liedertafel
Wiel en Mariet Heyman, Swalmens Liedertafel
Een grote delegatie Swalmenaren namens diverse verenigingen

In “Kreis” Wunsiedel, waarvan de Kreisfreie stad Marktredwitz deel uitmaakt, vonden de “Europadagen” plaats. In alle plaatsen van de kring waren de respectievelijke partnersteden te gast en werden optredens verzorgd door de buitenlandse gasten. Een geweldig weekend met optredens van muziekgezelschappen en dansuitvoeringen van ongekend hoge kwaliteit.

1998
Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 18 juli 1998.
Na een intensieve lobby van de voorzitters van de beide bevriende koren was het Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen te gast in Marktredwitz. Dit mede dank zij de stad Marktredwitz.
Reisdelegatie uit Swalmen;

Henk Opsteegh, burgemeester
Fried Smeets, wethouder
Paul Op den Camp, wethouder
Frans en Nelly Heijnen, Swalmens Liedertafel
Wiel en Mariet Heyman, Swalmens Liedertafel
Trommel- en Fluiterkorps (volledig)
Een grote delegatie Swalmenaren namens diverse verenigingen

Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen luisterde de feestelijkheden op bij de eerste steenlegging van het Kosseine Einkauf Centrum (KEC) en gaf concerten in de Städtische Turnhalle en Markt.
Ook deze keer hebben alle bezoekers een geweldig weekend beleefd.

September
Swalmen
Afscheid burgemeester Henk Opsteegh.
Stadtrat Willi Englmann en echtgenote vertegenwoordigden in Indoor Eurokarting Swalmen de stad Marktredwitz bij het afscheid van Burgemeester Henk Opsteegh.

1999
Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 17 juli 1999.
Uit Swalmen waren afvaardigingen van Swalmens Liedertafel en Trommel- en Fluiterkorps “Heide” vertegenwoordigd op het Altstadtfest.

Oktober
Swalmen
Galaconcert Mannenkoor Swalmens Liedertafel in kerk van Het Woord Gods.
Een delegatie van het Kath. Männerchor Marktredwitz was aanwezig bij het galaconcert en receptie van de 110-jarige Swalmens Liedertafel. Bij de receptie in herberg De Zwaan, op zondag, bood voorzitter Theo Zemelka een grote mand met flesjes Marktredwitzer likeur aan en sprak hij Mannenkoor Swalmens Liedertafel toe.

2000
Oprichting Comité Swalmen-Marktredwitz in Swalmen

Leo Beek; Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen
Wim Evers; Kon. Harmonie “St. Caecilia”
Frans Heijnen; Swalmens Liedertafel
Wiel Heyman; Swalmens Liedertafel
Wim Leijendekkers; Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen
Peter Trepels; Gemeente Swalmen

Juli
Marktredwitz
Altstadtfest 15 juli 2000
Uit Swalmen is een grote delegatie te gast in Marktredwitz.

Oktober
Swalmen
Concert Swalmens Liedertafel met Vocal Ensemble “Slava” uit Zuid Limburg.
Een delegatie uit Marktredwitz is te gast bij het concert van Swalmens Liedertafel met Vocal Ensemble Slava.